Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı ham maddesi zeytin olan ve vücudumuz için çok sağlıklı bir besindir. Zeytinyağının tat, koku ve rengine, elde edilme yöntemine ve asit oranına göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Genel olarak sınıflandırması üretim şekline göre yapılmaktadır. Bunlar: Naturel Zeytinyağı, Riviera Zeytinyağı, Rafine Zeytinyağı.

Naturel zeytinyağı sadece fiziksel işlemlerden geçirilmiş, hiçbir kimyasala maruz kalmamış olan zeytinyağı türüdür. Rengi sarıdan yeşile doğru farklılık gösterebilmektedir. Sızma zeytinyağı olarak da bilinen bu çeşidi yoğun bir aromaya sahiptir. Daha çok salatalarda tercih edilir.

Riviera zeytinyağı ise naturel ve rafinenin birleşiminden oluşan, yoğun aroma sevmeyenlerin tercih ettiği zeytinyağı çeşididir. Daha çok sıcak yemekler ve kızartmalar da tercih edilir.

Zeytinyağı içerdiği doğal bileşenler sayesinde sağlığımız için çok önemlidir. Günlük bir tatlı kaşığı zeytinyağını aç karnına içilmesi gerektiği söylenilse bile günlük salataların içine katılan salatalarla tüketebilirsiniz.

  • Zeytinyağı içmenin faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo verme döneminde bile salata ve yemeklerde uygun ölçülerde kullanılabilir.
  • İçeriğindeki fenoller sayesinde antienflamatuvar ve antibakteriyel özellik gösterir. Böylece bakterilere, iltihaba karşı önleyici ve azaltıcı etki gösterir.
  • Zeytinyağının doymamış yağ içeriği yüksek olduğu için kanda kolesterol birikimini azaltarak kalp dostu bir ürün olmaktadır.
  • Zeytinyağı kanserli hücrelerin büyümesini engelleyerek kansere karşı korur.
  • İçinde bulunun polifenol adındaki bileşikler sayesinde hücre duvarına dayanıklılık ve elastikiyet kazandırır.
  • Güçlü bir antioksidandır.
  • Bağırsak ve sindirim sistemi sağlığı için büyük önem taşımaktadır.

Zeytinyağının Saça Faydaları

Yukarıdaki maddelerin dışında zeytinyağının saça faydaları da her geçen gün daha çok araştırılıyor. Zeytinyağı saça faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • İçeriğindeki A ve E vitaminleri saçı kökten uca beslemektedir. Özellikle hava koşullarından çabuk etkilenen saçlarda kullanılması büyük fark yaratacaktır.
  • Zeytinyağı saç dibindeki kan dolaşımını hızlandırarak saçların daha hızlı uzamasını sağlar.
  • Aynı zamanda saç derisini berisini besleyerek saçların daha dayanıklı olmasını sağlar.
  • Saçlarda oluşan kırıklar ve sertleşmeler de yine zeytinyağı içerikli maskelerle düzeltilebilmektedir.

Zeytinyağının saça faydalarını görmek için saç uçlarına, eğer saç diplerinizin kuru ve bakıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız saç diplerine de masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Yaklaşık 15 dakika bekletip sonra yıkayabilirsiniz, böylece saçınız gerekli nemi almış olacaktır.

Zeytinyağının Cilde Faydaları

Özellikle sağlığa faydaları ile sık sık tüketilmesi önerilen zeytinyağı neredeyse yüz yıllardır saç ve cilt bakım rutinlerinde vazgeçilmez içerikler arasında yer alıyor. Birçok vitamin ve minerallerden zengin zeytinyağının cilde faydaları da büyük önem taşıyor.

İşte zeytinyağının cilde faydaları:

Cilt bakım rutinlerinin en önemli adımı olan cilt temizliği sızma zeytinyağı ile yapılabilir. Makyaj temizliği de yine zeytinyağı ile çok kolay olacaktır.

İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde en hassas ciltleri bile nemlendirir, kışın soğuk ve kuruluğuna karşı korur.

Düzenli olarak kullanıldığında cildi parlatır ve aknelere karşı korur. Cildin pürüzsüz olmasını sağlayıp aknelerden sonra kalan lekeleri iyileştirmesi zeytinyağı yüze faydalarının başında gelir.

İçindeki A ve E vitaminleri ciltteki kolajen üretimini arttırarak epidermis tabakasını sıkılaştırır. Böylece yaşlanma etkilerine karşı koruyucu etki gösterir.

Yağ asitleri sayesinden cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.

Zeytinyağının yüze faydaları arasında göz altında oluşan koyu mor halkaların giderilmesinde yardımcı olur.

Cildin pH dengesini düzenlemektedir.

Soğuk ve kuru havalarda meydana gelen dudak kuruma ve çatlamalarında koruyucu ve tedavi edicidir.

Zeytinyağı yüze sürülebilir mi? Tabi ki kullanmadan önce bir dermatoloğa görünmeniz daha iyi olacaktır ancak birçok cilt tipine iyi gelmektedir ve kullanılmaktadır. Makyaj temizleyici olarak bile kullansanız içeriğindeki antioksidanlar hücrelerinizi yenileyerek yaşlanmaya karşı sizi korumaktadır.

Leave a comment