Kurban Eti Nasıl Saklanır?
Kurban bayramı geldi çattı. Ve akıllarda olan sorulardan biri ise “Kurban eti nasıl saklanır?” sorusudur. Etin hijyenik ortamlarda usulüne uygun kesilmesinden sonra muhafaza edilmesi oldukça önem arz etmektedir.
Kurban eti kesildikten hemen sonra tüketilmemelidir. Kesim günü ile aynı gün tüketilmez. Kurban etleri eve getirilirken ağzı açık getirilmemeli, konulan poşetlerden kısa sürede çıkarılmalıdır. Kurban eti dinlendirilmelidir. Kurban etinin sıcaklığını düşürmek için 4-5 saat buzdolabında bekletilmelidir. Yeni kesilen kurban eti tazedir ve mikroorganizmalar içerir. Bu sebeple etin, kesildikten sonra temiz ve serin bir yerde havalandırılması, dinlendirilmesi gerekmektedir. Böylece etin taze iken var olan sıcaklığı ile oluşabilecek bakteri üremeleri engellenir. Etin havalandırılma işlemi geniş kaplarda ve belirli aralıklarla her tarafının hızlı bir şekilde soğuması için ters yüz edilerek çevrilmelidir.
Kurban eti, yaklaşık 12-24 saat bekletilmelidir. Bu dinlendirme ve havalandırma işleminin bir diğer sebebi, hayvanın kesimi sırasında oluşan kas sertliği dediğimiz ‘ rigor mortis’ durumunu ortadan kaldırmaktır. Böylece etin sert olması engellenir. Etin dinlendirilerek tüketilmesi sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlık ve şişkinliği engeller.
‘Kurban eti nasıl saklanır’ sorusunda en önemli noktalardan biri de hangi hayvan eti olduğudur. Büyükbaş hayvanların etleri küçükbaş hayvanlara göre çok daha sert olur. Bu sebeple daha uzun süre dinlendirilmelidir. Dinlendirme ve havalandırma işleminden sonra kurban etleri dolaba ya da dondurucuya konulabilir. Hem pişirmede kolaylık hem lezzet açısından et buzdolabı şartlarında 12-24 saat bekletilmelidir. Etlerin bekletme sıcaklığı maksimum 4-5 °C olmalıdır.
Kurban Eti Saklanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sıra kurban eti dolapta nasıl saklanır? Kurban eti derin dondurucuda nasıl saklanır? gibi soruların cevaplarını öğrenmeye geldi. Etlerin güvenle muhafazası için en önemli faktör soğukluktur. Etler hiçbir şekilde hava almayacak paketlerde saklanmalıdır.
Kurban etleri, temiz bıçak ile küçük parçalara ayrılmalıdır. Buzdolabı poşeti kullanacaksanız mutlaka hava almadığında emin olun. Gerekli görürseniz iki adet poşette kullanabilirsiniz.
Hava almamasını engellemek için en güzel yöntem kilitli buzdolabı poşetleridir. Poşetler tamamen doldurulmamalı ve ağız kısmında boşluk bırakılmalıdır. Etin her tarafının eşit donmasını destekler.
Etler, büyük parçalar halinde değil, kuşbaşı ya da kıyma şeklinde hazırlanmalıdır. Tek pişirimlik paketler halinde az porsiyonlanarak buzdolabında saklanabilir.
Bakteri bulaşını önlemek amacıyla çiğ et ile temas eden bıçaklar ve kesme tahtası sebze ve meyvelerle temas ettirilmemelidir.
Kurban etinin dayanma süresi; cinsine, soğutma ve dinlendirme işlemine bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel olarak etler buzdolabında -2 derecede 1 hafta, derin dondurucuda -18 derecede 3-12 ay arasında güvenle saklanabilir.
Taze et buzdolabında en fazla 1 gün saklanabilir. Büyük parça etler buzdolabında ortalama 5-6 gün muhafaza edilebilirken, kıymalık etler buzdolabında 3 gün muhafaza edilebilir.
Etlerin uzun süreli ve güvenle saklama yöntemi derin dondurma işlemidir
Kurban eti derin dondurucuda nasıl saklanır sorusunu yanıtlarsak eğer, derin dondurucuda et saklamadan önce mutlaka şunlara dikkat etmelisiniz:
- Derin dondurucuya koyacağınız etleriniz için ayrı bir alan açmalısınız.
- Kurban etini derin dondurucuda saklayabilmek için, küçük ve tüketebileceğiniz parçalar halinde kapalı paketler içinde muhafaza etmelisiniz.
- Derin dondurucuda saklanma sürelerine bakıldığında en hızlı tüketilmesi gerekenler kıyma halindeki etlerdir. Kurban etinden yapılan kıymalar 1-3 ay, koyun kurban eti 4-8 ay, dana kurban eti 6-10 ay ve sığır kurban eti ise derin dondurucuda 8-12 ay saklanabilir.
- Biftek,pirzola ya da köfte gibi etleri dondurmadan önce her dilimin arasına pişirme kağıdı konulması,birbirine yapışmadan muhafaza edebilmeyi sağlar.
- Küçük parçalar hainde dondurulmuş etler, çözdürme işlemindeki riskleri en aza indirger. Donmuş et oda sıcaklığında değil, buzdolabı şartlarında çözdürülmelidir. Çözdürülmüş etler geri dondurulmamalıdır.